X
GO

Nieuws

Fotoproject schilderen met licht

Geplaatst op:
Fotoproject schilderen met licht

BIJZONDERE FOTO EXPOSITIE VAN BLINDE EN ZIENDE JONGEREN, t/m 6 FEB 2020 IN FIGI

Blinde, slechtziende en ziende jongeren ontdekken nieuwe mogelijkheden om hun verhaal te vertellen met fotografie

Seeing The Unseen is een uniek fotografie project waarbij blinde, slechtziende en ziende jongeren samenwerken.
De jongeren ontdekken gedurende dit bijzondere project hoe zij middels fotografie hun eigen verhaal kunnen vertellen, onder leiding van Anja Ligtenberg. 

Vanaf de opening op 10 januari 2020 zijn de foto’s te zien in een tentoonstelling in Hotel/theater FIGI 
in Zeist.

De kickoff van het project was een multizintuiglijke rondleiding in het Van Gogh Museum. Vervolgens gingen 10 blinde, slechtziende en ziende jongeren van de scholen Bartiméus VSO en Stichtse Vrije School uit Zeist aan de slag met het ‘Seeing the Unseen’ fotografie project. Onder leiding van Anja Ligtenberg wordt door de jongeren aan een fotoserie gewerkt, waarin ieder zijn eigen verhaal vertelt. De jongeren werken met de techniek ‘schilderen met licht’ die is namelijk voor zowel blinden, slechtzienden en zienden toepasbaar op dezelfde manier.

Bij schilderen met licht worden foto’s veel meer in het hoofd, lichaam en met andere zintuigen gemaakt dan met de ogen. De (blinde) fotograaf/regisseur bespreekt en beschrijft vooraf wat hij wil laten zien. De foto wordt gemaakt in het totale donker en de belichting wordt gedaan met zaklampen. Alles wat met de zaklamp verlicht wordt, komt op de foto.  
De werkwijze van schilderen met licht is ontwikkeld door het Seeing With Photography Collective in New York, een collectief van blinde, slechtziende en ziende fotografen waar Anja Ligtenberg deel van uitmaakt.  Zij introduceerde de methode in Nederland onder de naam Seeing the Unseen. 

Het project biedt de blinde en slechtziende jongeren een kans om in aanraking te komen met een medium dat op het eerste gezicht voor hen onmogelijk lijkt. Het biedt een nieuwe vorm van communicatie en zelfexpressie. Voor een blinde of slechtziende is het een kans om iets van zichzelf en zijn wereld te laten zien in een visueel medium. 

Het bijzondere van de werkwijze van schilderen met licht is, is dat zij voor blinden en zienden gelijk is. Hierdoor komt een gelijkwaardige samenwerking tot stand, waardoor wederzijds begrip ontstaat en vooroordelen verdwijnen.

De tentoonstelling in Hotel Theater FIGI is te zien van 10 januari 2020 – 6 februari 2020, Het Rond 2, Zeist, 
De opening is op 10 januari 2020 om 14.00 uur, met een demonstratie van de techniek en presentatie van de leerlingen. Iedereen is van harte welkom. De opening en expositie is gratis toegankelijk.

Dit project is een project van Possibilize/Seeing The Unseen en wordt mede mogelijk gemaakt door  Stichting Boschuysen, Het Lot,  Bartiméus, Stichtse Vrije School en Gemeente Zeist.

| Terug

Bijlagen

  1. SchilderenmetLicht_Zeist_uitnA5_DEC19.jpg 6-1-2020 19:52:19

Archief